Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολλές σταθερές αλλά και έκτακτες (κυρίως καλοκαιρινές) πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονται και πραγματοποιούνται στη Ανάφη σε ετήσια βάση, τόσο από το Δήμο Ανάφης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, αλλά και το σύλλογο απανταχού Αναφαίων με τα Αργοναυτικά.

Οι φορείς του νησιού διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι στην πλατεία της Χώρας αλλα και εκθέσεις με λαογραφικό υλικό και φωτογραφίες.

Οι γιορτές στα ξωκλήσια της Ανάφης είναι πολύ σημαντικές για τους κατοίκους του νησιού. Όλοι επίσης οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σ΄αυτές, πρόκειται για σημαντική εμπειρία.
Η μεγαλύτερη αναφιώτικη γιορτή γίνεται στο χώρο της Μονής Καλαμιώτισσας στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Δύο μέρες πριν τη γιορτή στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (8 Σεπτεμβρίου), γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα θρησκευτική τελετουργία.Η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται από τους κατοίκους ως την κορυφή του Καλάμου, στην παλαιά Μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας όπου ακολουθεί «ολονύκτια» τελετή. Η επιστροφή γίνεται το επόμενο πρωινό.

 

Άλλα σημαντικά πανηγύρια είναι:

  • Του Προφήτη Ηλία στη Βρύση (20 Ιουλίου)
  • Του Αγίου Παντελεήμονα στη Βαγιά (27 Ιουλίου)
  • Του Δεκαπενταύγουστο στη Χώρα
  • Του Αγίου Δημητρίου στο Μαντούρλο (27 Οκτωβρίου)
  • Του Αγίου Αντωνίου (17 Ιανουαρίου)