Αρχαιολογικοί Χώροι

Τα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, είναι πλούσια και διεσπαρμένα στην περιοχή …

 

Ο λόφος της αρχαίας πόλης έχει ύψος 327 μέτρα. Εδώ διακρίνονται τα ερείπια του άστεως της πόλης-κράτους των Αναφαίων, που ιδρύθηκε πιθανότατα τον 8ο π.χ. αιώνα από Δωριείς αποίκους και κυριάρχησε στη ζωή του νησιού ως το τέλος του αρχαίου κόσμου.

 

Στο Καστέλι, είναι ορατή η οχύρωση της πόλης και εκτεταμένα κατάλοιπα του νεκροταφείου της. Τα ευρήματα από τη ρωμαϊκή περίοδο, εποχή ακμής για το νησί είναι πλούσια και διεσπαρμένα στην περιοχή, με ιδιαίτερα εντυπωσιακή τη σαρκοφάγο που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό ξωκλήσι Παναγιά στο Δοκάρι.

 

Ανασκαφές δεν έχουν γίνει στο νησί μόνο τα αγάλματα που ήταν διάσπαρτα και ορατά στο χώρο συγκεντρώθηκαν δίπλα σε ένα μικρό χώρο δίπλα στο ΚΕΠ. Από την αρχαία πόλη ξεκινούσαν δύο οδοί, η μία οδηγούσε στα σημερινά Κατελυμάτσα, όπου ήταν το επίνειο της πόλης. Η άλλη που λεγόταν Ιερά Οδός και ξεκινούσε από την ανατολική πλευρά της πόλης οδηγούσε στο Ιερό του Απόλλωνα Αιγλήτη (σημερινή Μονή Ζωοδόχου Πηγής).

 

Σώζονται σε αρκετό ύψος τμήματα της τοιχοποιίας τόσο του ίδιου του ναού όσο και του περιβόλου του, που αποτελούν τμήματα και του σημερινού περιβόλου της Μονής.

 

Ο περίβολος είναι κατασκευασμένος ισοδομικά από λίθους τεραστίων διαστάσεων και διατηρείται, ακόμη και σήμερα, σε μεγάλο ύψος. Επάνω του στηρίζονται άλλωστε, τόσο τα κελιά όσο και διάφορα άλλα κτίσματα της μονής.

 

Η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο ναός  είναι ιδιαίτερου κάλλους, γι’ αυτό και είχε επιλεγεί από τους αρχαίους, οι οποίοι είχαν κτίσει ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα που εξυπηρετούσε τη λατρεία, αλλά και την υποδοχή των πιστών. Το άγαλμα του Αιγλήτη Απόλλωνα εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο. Κάθε χρόνο τελούνταν γιορτή προς τιμήν του θεού, τα Υακίνθεια.

 

Η συλλογή είναι ανοικτή για το κοινό Τρίτη και Πέμπτη 10:00-14:00

 

  • Η Παναγία στο Δοκάρι και η ρωμαϊκή σαρκοφάγος