Κλίμα και γεωγραφική θέση

Η Ανάφη βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κυκλαδικού συμπλέγματος, με πλησιέστερο νησί τη Σαντορίνη (Θήρα).

Ανήκει διοικητικά στο νομό Kυκλάδων και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Θήρας. Η Ανάφη έχει σχήμα περίπου τριγωνικό με μία ανατολική χερσόνησο και τέσσερις ακατοίκητες νησίδες στα νότια του νησιού (Φτενά, Παχιά, Μακριά).

Είναι γενικά ορεινό νησί με έντονο ακτογραφικό διαμελισμό χωρίς όμως μεγάλες κολπώσεις. Έχει έκταση 38,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μήκος ακτών 32,4 χιλιόμετρα και μέγιστο ύψος 579 μέτρα (βουνό Βίγλα). Η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά είναι 155 ναυτικά μίλια.

Ο Καιρός στην Ανάφη

Ο καιρός στη Ανάφη  μοιάζει με τον καιρό που επικρατεί συνολικά στο Αιγαίο και το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, και είναι ξηρός και θερμός. Τα καλοκαιρινά μεσημέρια είναι συνήθως πολύ ζεστά και συνιστάται να φοράτε καπέλο κι αντηλιακό. Για τους βραδινούς περιπάτους σας μπορεί να χρειαστείτε μια ελαφριά ζακέτα καθώς ορισμένες φορές η θαλασσινή αύρα είναι κάτι παραπάνω από δροσερή. Η θάλασσα είναι ιδιαίτερα ζεστή κι ευχάριστη το καλοκαίρι, αλλά σε ορισμένες περιοχές να είναι ταραγμένη λόγω των Αυγουστιάτικων ανέμων.

Ο Σεπτέμβριος κι ο Οκτώβριος είναι θερμοί μήνες και ενδείκνυνται για εξορμήσεις στη Ανάφη , που γίνονται ακόμη πιο ευχάριστες καθώς οι επισκέπτες είναι αισθητά λιγότεροι. Και την εποχή αυτή η θάλασσα είναι ζεστή για κολύμπι και θαλάσσια σπορ, ενώ τα μεσημέρια που δεν καίει τόσο πολύ ο ήλιος γίνονται ιδανικά για περιηγήσεις στ’ αξιοθέατα.

Από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, που θεωρείται χαμηλή τουριστική περίοδος, o καιρός είναι πιο κρύος κι η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 16 βαθμούς.

Η Ανάφη σύμφωνα με την αναθεώρηση της Κλιματικής ταξινόμησης του συστήματος Koppen (2007) παρουσιάζει ένα θερμό ερημικό κλίμα (BWh) και παράλληλα μαζί με την Σαντορίνη αποτελούν τις μόνες περιοχές στην Ευρώπη με τέτοιου είδους κλίμα.