Περίπατος

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Ανάφη είναι ο ιδανικός προορισμός. Διαθέτει πολλά μονοπάτια που είναι εύκολα προσβάσιμα από τον επισκέπτη. Τα μονοπάτια οδηγούν σε όμορφους προορισμούς όπως στην Αρχαία πόλη το Καστέλι, στο ψηλότερο βουνό της Ανάφης στην Βίγλα, καθώς και μονοπάτι που συνδέει την Αρχαία Πόλη του νησιού με το Ιερό του Απόλλωνα, σημερινό μοναστήρι. Επίσης μέσα από τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φτάσει στις όμορφες αμμουδιές και τους μικρούς κόλπους του νησιού, όπως στο Κατσούνι, στην Φλαμουρού, στους Αγίους Αναργύρους.

Μονοπάτια

Aναρρίχηση

Το κόσμημα του νησιού, ο μεγάλος βράχος που δεσπόζει στην άκρη του νησιού ο Κάλαμος είναι ιδανικός για αυτούς που αγαπούν την αναρρίχηση. Υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές, η πρώτη διαδρομή στην Ανάφη ονομάστηκε “Η Αποστολή των Αργοναυτών”, χρειάζεται όμως προσοχή όταν έχει πολύ αέρα.

Θρησκεία

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα πολυάριθμα εκκλησάκια.  Κάθε εκκλησάκι είναι συνδεδεμένο με κάποια γιορτή. Το απόγευμα η καμπάνα σημαίνει για τον Εσπερινό και στο τέλος μοιράζεται ο άρτος (γλυκό ψωμί, με έντονη γεύση γλυκάνισου) και το πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου που γιορτάζει. Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας στήνεται μία μικρή γιορτή. Οι ντόπιοι μοιράζουν «μοιραστικά», διάφορα γλυκίσματα για τις ψυχές που έφυγαν και οι εορτάζοντες γλυκά για να τους ευχηθούν. Ξεχωριστές γιορτές του νησιού είναι του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Παρασκευής, του Δεκαπενταύγουστου, του Αγίου Νικολάου, της Ζωοδόχου Πηγής, της Καλαμμιώτισας. Πολλές φορές διοργανώνονται πανηγύρια, ένα αγαπημένο έθιμο των ντόπιων στην πλατεία του Αγίου Νικολάου. Στα πανηγύρια τόσο οι νησιώτες όσο και οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν τοπικά εδέσματα, να πιουν κρασί και να χορέψουν μέχρι το πρωί στους ρυθμούς του βιολιού και του λαούτου. Στην εορτή του μοναστηριού 8 Σεπτεμβρίου είναι μεγάλη γιορτή για τους ντόπιους. Παλιότερα πήγαιναν με τα πόδια (δεν υπήρχε δρόμος) ή με μικρά καϊκάκια και έμεναν στα κελιά του μοναστηριού  «ξεμονή»  και κάθονταν στο μοναστήρι από τρεις μέρες μέχρι μία εβδομάδα ώστε να ετοιμάσουν την Μονή για την γιορτή. Πλέον υπάρχει γυναικείο μοναστήρι με δύο μοναχές, και το μοναστήρι είναι Μετόχι του Προφήτη Ηλία Θήρας. Μετά την Θεία Λειτουργία ανήμερα της γιορτής μοιράζεται σε όλους γλυκό κουφέτο και φαγητό, που συνήθως είναι κοκκινιστό κρέας με μακαρόνια και προσφέρεται και κρασί.

Ψάρεμα

Όπως όλα τα κυκλαδίτικα νησιά έτσι και στην Ανάφη το ψάρεμα είναι ένα επάγγελμα που υπάρχει μέχρι σήμερα. Το ψάρεμα γίνεται από τη θάλασσα με καΐκια, βάρκες με τη διαδικασία συρτής, παραγάδι, δίχτυ. Βέβαια κάποιος μπορεί να ψαρέψει από τους μικρούς κόλπους του νησιού με καλάμι.

Θαλάσσιες Εκδρομές

Ο γύρος της Ανάφης με καΐκι ή σκάφος δίνει την δυνατότητα να επισκεφτείτε δυσπρόσιτες παραλίες αλλά και να παρατηρήσετε τους κάθετους πανύψηλους βράχους του Κάλαμου, που σίγουρα θα σας προκαλέσουν δέος και μία αξέχαστη εμπειρία.

Καταδύσεις

Η Ανάφη έχει βαθιά κρύα και ολοκάθαρα νερά που ενδείκνυνται για καταδύσεις, έτσι θα θαυμάσετε το θαλάσσιο βασίλειο με τα πολλά είδη ψαριών.