2024

24 Ιουνίου-7 Ιουλίου

Phenomenon  5 Anafi

Το phenomenon είναι ένα διεθνές πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο νησί της Ανάφης από το 2015. Διοργανώνεται από τον ομώνυμο οργανισμό με έδρα την Αθήνα και τη Συλλογή Kerenidis Pepe με έδρα το Παρίσι.

Το phenomenon 5 θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου–7 Ιουλίου 2024 και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που θα συνοδεύεται από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων—δωρεάν και ανοιχτών στο κοινό—, όπως ομιλίες, περφόρμανς, βίντεο-προβολές και άλλες δράσεις στο διάστημα 24-30 Ιουνίου. Επιπλέον, στις 29 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μία εικαστική έκθεση σε διάφορα σημεία του νησιού, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύλληψη και διοργάνωση της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, το phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της «επι-στροφής», όχι ως μια αναδρομή σε ένα συγκεκριμένο παρελθόν, αλλά ως μια επιτελεστική πράξη που (ανα)διαμορφώνει την πραγματικότητα. Με αφετηρία τις ιστορίες της Ανάφης —από την αρχαιότητα και τους αργοναύτες, την περίοδο του μεσοπολέμου και τους εξόριστους, στους σύγχρονους καιρούς και την εποχιακή μετανάστευση—, το πρόγραμμα στοχεύει, μέσα από τις εκάστοτε διοργανώσεις του, σε πλατιές αναζητήσεις: επιδιώκει εναλλακτικούς τρόπους θέασης, θέτει ερωτήματα για το πώς οι συλλογικές και προσωπικές ιστορίες συνιστούν κοινωνικές κατασκευές και αναζητά, μέσω της τέχνης, στρατηγικές για τη δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Δέκα χρόνια μετά, οι αναζητήσεις αυτές όχι μόνο διατηρούν τη δυνατότητα που έχουν να συγκινούν, αλλά η ανάγκη να «επι-στρέψουμε» σε αυτές, να γίνουν εκ νέου αντικείμενο αναστοχασμού και να επαναπλαισιωθούν, κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Συμμετέχουν: Pauline Boudry/Renate Lorenz, CAConrad, Majd Abdel Hamid, Pierre Leguillon, Zoe Leonard, Valentina Magaletti, Ίρις Τουλιάτου, Μαρία Τουμάζου, Trevor Yeung

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο: phenomenon@kerenidispepe.art