Τοπικά προιόντα
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού μπορείτε να δοκιμάσετε πολλές τοπικές γεύσεις και φυσικά να επιλέξετε φρέσκια ψάρια.
Τοπικές σπεσιαλιτέ του νησιού, είναι:
- Χειροποίητα ζυμαρικά (Μπαλόθια),
- Τυρόψωμο μυρωμένο με ζαφορά (ζαφοριστό ψωμί),
- Φυλλαράκια λεπτής ζύμης μελωμένα και πασπαλισμένα με σησάμι ή καρύδα(ξεροτήγανα),
- Σησάμι ανακατεμένο με μέλι και κανέλα (Σησαμόμελο),
- Γλυκά τυροπιτάκια με ντόπια αυγά και μυζήθρα (Μελιτερά),
- Μισοφέγγαρα λεπτής ζύμης με σησάμι, καρύδια και μέλι (γεμιστά)
- Αγνό Αναφιώτικο μέλι ανακατεμένο με ξεφλουδισμένη αμυγδαλόψιχα (κουφέτο).
Τα τοπικά προϊόντα που παράγονται στην Ανάφη είναι λίγα αλλά όλα αγνά και πολύ γευστικά, μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τα καταστήματα. Στο νησί παράγεται από ντόπιους παραγωγούς μέλι από θυμάρι με έντονο άρωμα και χρώμα, ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, λαδοτύρι και κρασί. Επίσης θα ενθουσιαστείτε με τα εξαιρετικής ποιότητας βότανα του νησιού όπως: θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, θρούμπι, κροκός (ζαφορά) αλλά και χόρτα που γίνονται τουρσί όπως τα καπαρόφυλλα, σταμναγκάθι και κρίταμα.
Η μελισσοκομία αποτελεί την βασική δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί. Η μεγάλη ποικιλομορφία αρωματικών φυτών και η ικανοποιητική αγροτική οδοποιία συμβάλει στην άσκηση της δραστηριότητας αυτής. Στο νησί δραστηριοποιούνται 37 μελισσοκόμοι με 1091 μελισσοσμήνη (καταγραφή 2012) από τα οποία τα 60 περίπου φιλοξενούνται σε χωρικού τύπου κυψέλες (πιθάρια). Η πλειοψηφία των μελισσοκόμων διατηρεί μικρό αριθμό κυψελών και στοχεύει στην απόκτηση συμπληρωματικού εισοδήματος από την δραστηριότητα αυτή. Η παραγωγή μελιού είναι ικανοποιητική περισσότερα από 12 κιλά ανά κυψέλη, εξαρτώμενη κύρια από τις βροχοπτώσεις της άνοιξης. Παράγεται θυμαρίσιο μέλι εξαιρετικής ποιότητας . Εφαρμόζεται η στατική μελισσοκομία. Οι τιμές πώλησης είναι καλές και διατίθεται στην Ανάφη στους καλοκαιρινούς επισκέπτες.
Στο βόρειο μέρος του νησιού στις θέσεις Σταυρός, Βούβες και Βρύση παρατηρεί κανείς την ύπαρξη αμπελιών κατά το παρελθόν. Σήμερα τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα και μεγάλης ηλικίας. Βέβαια κάποιοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα την ενασχόληση με τα αμπέλια, σε παραδοσιακές εγκαταστάσεις αλλά παράγουν μικροποσότητες για ιδία κατανάλωση.
Οι ποικιλίες που ευδοκιμούν στο νησί είναι η σπάνια λευκή ποικιλία «γαδουριά», καθώς και το «μαύρο στροφιλιάτικο». Πολλές ποικιλίες κοινές με τη γειτονική Σαντορίνη, όπως ασύρτικο, αηδάνι, αθήρι άσπρο και μαυράθηρο και μανδηλαριά η οποία δεν ευνοείται στα εδάφη του νησιού. Η παράδοση του νησιού θέλει λιαστά ερυθρά ή ερυθρωπά γλυκά κρασιά και τηρείται ακόμα.
Υπάρχουν ελάχιστοι αμπελοκαλλιεργητές στο νησί. Η ποικιλία είναι Ασύρτικο και επιτραπέζιες ποικιλίες. Η συνολική έκταση είναι 45 περίπου στρέμματα και παράγουν κρασί με χωρική οινοποίηση. Υπάρχει ενδιαφέρον από δύο τρεις νέους παραγωγούς για φύτευση νέων αμπελώνων με σκοπό την παραγωγή επιτραπέζιου οίνου που να διατίθεται στην τουριστική αγορά του νησιού. Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για την παραγωγή αποστάγματος οίνου με στόχο την διάθεση στην ντόπια αγορά.
Τα ελαιόδεντρα είναι ελάχιστα στο νησί , περίπου 250 στρέμματα. Η έλλειψη κάποιας μονάδας (μικρού ελαιοτριβείου) αποθαρρύνει τους κατοίκους να φυτεύουν ελαιόδεντρα. Στα μποστάνια τους προτιμούν άλλα καρποφόρα (βερικοκιές, συκιές, ροδακινιές) Ο παραγόμενος ελαιόκαρπος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς.
Ένας μόνο κτηνοτρόφος υπάρχει σήμερα στο νησί με περίπου 120 αιγοπρόβατα. Η αιγοπροβατοτροφία εγκαταλείφθηκε σταδιακά στο νησί (Παλαιότερα υπήρχαν 10.000 ζώα). Για την συγκεκριμένη εκμετάλλευση υπάρχουν σε επάρκεια βοσκοτόπια και μεταφέρονται από την Σαντορίνη συμπυκνωμένες ζωοτροφές (βαμβακόπιτα) σαν συμπλήρωμα διατροφής. Τα σφάγια διατίθενται στην ντόπια αγορά και ορισμένα στην γείτονα Σαντορίνη.
Η παραγωγή κηπευτικών στηρίζεται σε μικρά οικογενειακά μποστάνια που παράγουν προϊόντα για την οικογένεια. Δύο εκμεταλλεύσεις στον Ρούκουνα και Μοναστήρι συνδυασμένες με χώρο εστίασης εμφανίζουν μια μεγαλύτερη δυναμική. Τα μποστάνια είναι οργανωμένα στις παρυφές των ρεμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα όπου υπάρχουν 6 πηγάδια ή Δημοτικές γεωτρήσεις. Την καλοκαιρινή περίοδο εισάγονται στο νησί κηπευτικά για την κάλυψη των αναγκών. Περιοριστικός παράγοντας αποτελεί η έλλειψη νερού και η μη ύπαρξη ικανοποιητικής έκτασης γόνιμης γης. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ιδιαίτερο και πολύ γευστικό φρούτο που προσφέρει η μάνα γη είναι το «φαραόσυκο», δηλαδή το φραγκόσυκο. Είναι δύσκολο στην συγκομιδή του καθώς γύρω του υπάρχουν πολλά αγκαθάκια. Τον Αύγουστο μπορεί να τα δοκιμάσει κανείς ή να πιει έναν απολαυστικό χυμό από φραγκόσυκο. Επίσης, την περίοδο του καλοκαιριού οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και άλλα καλλιεργήσιμα τοπικά προϊόντα, όπως πατάτες, βλήτα, ντοματίνια, μελιτζάνες, κολοκύθια και «κατσούνι». «Κατσούνι» είναι ποικιλία αγγουριού, πολύ γευστικό και το συνοδεύουν με μέλι. Στο νησί ευδοκιμεί μεγάλη ποικιλία χόρτων που είναι βρώσιμα όπως σταμναγκάθι, προβάτσες, ραδίκι της θάλασσας.
Από το νησί δεν λείπουν τα μυρωδικά και τα βότανα. Περπατώντας κανείς στα μονοπάτια του νησιού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες θα κατακλυστεί από μυρωδιές που προέρχονται από τα μυρωδικά και τα διάφορα βότανα. Φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι, κάπαρη είναι κάποια από αυτά. Στο νησί την περίοδο του Νοεμβρίου γίνεται το μάζεμα της ζαφοράς, δηλαδή το σαφράν το οποίο είναι άγριο και αυτοφυή δεν καλλιεργείται όπως στην Κοζάνη.
Πολλά εδέσματα μπορεί να δοκιμάσει κανείς όταν επισκεφθεί την Ανάφη ανάλογα βέβαια την εποχή. Παραδοσιακά ζυμαρικά της Ανάφης είναι τα μπαλότια που είναι φρέσκα ζυμαρικά και συνοδεύονται με κόκκινη σάλτσα και ντόπιο κίτρινο τυρί. Βέβαια πολύ γευστικά είναι και τα παξιμάδια σε διάφορες παραλλαγές. Χαρακτηριστικό της αναφιώτικης κουζίνας είναι τα έντονα μυρωδικά στα φαγητά τους όπως κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, σκόρδο. Από την κουζίνα τους δε λείπουν και τα αλλαντικά όπως λαγαρό και σύγκλινο. Ένα ακόμα πιάτο τους είναι τα κουλουρίδια, γάλα με αλεύρι. Την περίοδο του Πάσχα αν κάποιος βρεθεί σε αυτό το όμορφο κυκλαδίτικο νησί θα δοκιμάσει βεβαία μελιτερά που γίνονται με τυρί αλλά έχει γλυκιά γεύση. Και αξέχαστο θα του μείνουν οι τυρόπιτες με ζαφορά και το κατσικάκι στο φουρνί. Στους γάμους και στα πανηγύρια σερβίρονται πολλά εδέσματα όπως κουφέτο, μέλι με αμύγδαλο και ξεροτήγανα.
Follow us